We kregen de laatste dagen verschillende vragen over brieven van de “Domain Renewal Group”, die zijn aangekomen tijdens de vorige dagen bij eigenaren van oa. .com en .net domeinnamen in België en Nederland.

Volledige brief
Volledige brief

Allereerst: deze brief probeert je te misleiden en te laten geloven dat je hen moet betalen om gewoon je domeinnaam te verlengen. De brief vertelt je dat, als je niets doet, dit kan “leiden tot verlies van uw online identiteit.”
Als je de brief naderbij bekijkt, zal je in de kleine lettertjes zien dat je eigenlijk de domeinnaam overdraagt aan hen. Dit is waarschijnlijk niet wat je verwacht had. Zeker niet als, na de overdracht, uw domeinnaam inderdaad verhuisd is, maar hij niet meer werkt omdat je website en e-mail bij je oude provider geconfigureerd waren.

Als u alle vragen heeft over uw domeinnaam, adviseren wij u steeds contact op te nemen met uw huidige domeinnaam registrar, omdat die het best in staat zal zijn om u te vertellen wat er echt is en wat niet.

Als u zoekt op google naar “Domain Renewal Group”, dan zult u nog niet veel informatie vinden. Dit blijkt namelijk een nieuwe bedrijfsnaam (schuilnaam?), maar wel van een oude bekende. In het verleden stuurde hetzelfde bedrijf zeer vergelijkbare brieven, maar met briefhoofd van “Domain Registry of America”. Ze zijn nogal berucht geworden met deze praktijken. Zo berucht waarschijnlijk, dat ze wel van namen moesten veranderen om nog mensen voor de gek te kunnen houden.
Wanneer we kijken naar de Whois-informatie, zien we echter dat zij hun eigen domeinnaam geregistreerd hebben via “Domain Registry of America” en dat zij zijn gevestigd op exact hetzelfde adres.
Ze hebben trouwens wel hun naam veranderd, maar ze hebben niet veel moeite gedaan voor het veranderen van de lay-out van de brief die zij sturen. Die ziet er nog gewoon hetzelfde uit als de oude brieven van “Domain Registry of America” (DROA).

DROA is ondertussen trouwens al erg lang met deze praktijken bezig. We vonden een gerechtelijk bevel om hun praktijken te stoppen, dat dateert van 2003. Ze hebben sindsdien wel iets veranderd aan de inhoud van hun brieven, net genoeg om binnen de wet te blijven. Maar afgaande op vragen die we ontvangen, is de brief nog steeds verwarrend genoeg om mensen te kunnen misleiden.

Auteur

5 Comments