De volledige .cd-zone (landcode voor de Democratische Republiek Congo) is in ieder geval sinds gisteren offline, omdat de .cd-registry vergat de .net-domeinnaam waaronder alle nameservers voor .cd worden gehost, te vernieuwen.

De .cd-registry gebruikt 3 nameservers die correct op onafhankelijke locaties lijken te staan. Maar het zijn allemaal subdomeinen van dezelfde domeinnaam scpt-network.net. En die domeinnaam is een paar dagen geleden verlopen.

Om het nog ingewikkelder te maken, lijkt het erop dat de domeinnaam is geregistreerd via een reseller van eNom die geen actieve website heeft. We hebben contact opgenomen met zowel de huidige registrar als de reseller van deze domeinnaam om hulp te bieden bij het herstellen van de .cd-zone, maar wachten op hun reactie.

Het .cd-domein kent de laatste tijd een wat turbulente geschiedenis. De extensie werd oorspronkelijk beheerd door een Congolese burger die naar Zuid-Afrika verhuisde en het registratiesysteem hostte op het netwerk van een Zuid-Afrikaanse universiteit. Omdat de Congolese regering de .cd-extensie binnen Congo wilde houden, schopten ze in 2017 de buitenlandse bewindvoerder eruit. Sinds die tijd waren er geen nieuwe registraties of zelfs updates mogelijk. Bestaande domeinnamen bleven echter actief. Een bericht waarin wordt beloofd dat deze services spoedig zullen worden hersteld, staat sindsdien al minstens 4 jaar op de registerwebsite.

De .cd-registry is duidelijk niet erg goed in het vernieuwen van hun meest cruciale domeinnaam. Vorig jaar hadden ze precies hetzelfde probleem. Destijds gebruikten ze scpt-network.com voor hun nameservers en lieten die verlopen. De .cd-zone ging toen niet helemaal plat, omdat ze ook nameservers hadden onder een andere domeinnaam die ze huurden van een grote Afrikaanse netwerkprovider. Maar scpt-network.com werd later opnieuw geregistreerd door een white hat-hacker die probeerde het terug te geven aan het .cd-register. Lees meer over hoe Fredrik Nordber Almroth “hijacked a top-level domain”

Update: kort na ons bericht heeft de .cd-registry de domeinnaam scpt-network.net vernieuwd en zijn de .cd-domeinnamen weer gaan werken.

Auteur

Comments zijn gesloten