Deal of no deal, op 1 januari 2021 verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie. Dit zal ook gevolgen hebben voor Britse firma’s en particulieren voor bepaalde domeinnaam-registraties. Sommige registries stellen immers als voorwaarde dat je een adres binnen de Europese Unie moet hebben alvorens je een domeinnaam kan registreren. Dus wat vanaf 1 januari 2021?

.eu: EURid (de .eu-registry) rolde eerder al een heel tijdschema uit aangaande .eu en de Brexit. Zij mailden begin oktober alle VK eigenaars van een .eu-naam met de vraag hun adres te wijzigen naar een Europees adres voor 1 januari 2021. Op 21 december wordt de mail nogmaals verstuurd.
Indien er geen gehoor gegeven wordt aan deze oproep dan zal EURid de .eu-namen waaraan nog een adres in de VK gekoppeld is op 1 januari 2021 offline halen. De respectievelijke eigenaars krijgen dan nog een jaar de tijd om de situatie recht te zetten. Als zij besluiten dit niet te doen, zal hun naam in kwestie terug beschikbaar komen voor registratie op 1 januari 2022.

.fr en .bg: AFNIC (de Franse registry) en register.bg (de Bulgaarse registry) hebben besloten dat tot en met 31 december 2020 Britse bedrijven en particulieren zonder problemen een .fr of .bg-naam kunnen registreren. Vanaf 1 januari 2021 zal dit niet meer mogelijk zijn. Beide registries laten echter wel toe dat alle .fr en .bg-namen met een VK eigenaar die geregistreerd werden voor 1 januari 2021 deze Britse eigenaar mogen behouden.

.hr: De Kroatische registry heeft haar regels aangepast zodat er vanaf 1 januari 2021 niets veranderd. Je diende over een adres binnen de Europese Unie te beschikken om een .hr-naam te registreren. Nu mag je ook een adres hebben in het VK of Noord-Ierland.

.it: Voorlopig heeft de Italiaanse registry nog geen definitieve beslissing genomen wat ze zullen doen met aanvragen voor .it-namen door Britse bedrijven of particulieren.  Zolang er geen definitief besluit is, blijft alles echter bij het oude. Dit betekent dat Britse burgers en bedrijven voorlopig zonder problemen een .it-naam kunnen registreren.

Via bNamed kan je ook in 2021 zonder problemen je naam onder deze extensies registreren als je gevestigd bent in de VK. Je kan immers gebruik maken van onze local presence.

 

Auteur

Comments zijn gesloten