Controleer uw domeinnaam

Onrust rondom verhuizing .nl registratieplatform naar AWS

De recente aankondiging door SIDN, de beheerder van Nederlandse .nl domeinnamen, om hun registratieplatform te migreren naar Amazon Web Services (AWS), heeft binnen de Nederlandse internetgemeenschap aanzienlijke onrust veroorzaakt. Deze beslissing markeert een significante overgang van het gebruik van eigen hardware naar het inschakelen van een Amerikaanse cloudaanbieder voor essentiële digitale infrastructuur. Dit heeft niet alleen tot een debat geleid onder technologieprofessionals en gebruikers, maar heeft zelfs de politieke arena bereikt, met Kamervragen over de overstap.

De Kern van de Bezorgdheid

De zorgen omtrent deze verhuizing richten zich hoofdzakelijk op de implicaties van het onderbrengen van kritieke Nederlandse infrastructuur bij een Amerikaanse entiteit. De vrees bestaat dat dit de digitale soevereiniteit van Nederland kan ondermijnen en afhankelijkheid van buitenlandse technologiebedrijven vergroot. Deze zorgen worden versterkt door de bredere discussie over Europese autonomie op het gebied van digitale diensten, waarbij de afhankelijkheid van niet-Europese cloudaanbieders als een potentieel risico wordt gezien. De Nederlandse aanbieders van clouddiensten wiens stem we hierover hoorden, geven alvast allemaal aan niet door de SIDN geconsulteerd te zijn en geen kans gekregen te hebben om een alternatief voor te stellen.

Een opmerkelijke stem in het protest tegen deze overgang is Bert Hubert, voormalig drijvende kracht achter PowerDNS, een wijdverspreide DNS-software. Hubert pleit voor het belang van het behouden van Europese soevereiniteit voor essentiële diensten en meent dat het juist aan partijen zoals SIDN is om daarin een voortrekkersrol te spelen. Maar in een recente publicatie benadrukte hij even goed de uitdagingen van het concurreren met giganten zoals AWS, en geeft hij aan hoe moeilijk (onmogelijk) het is om er mee te concurreren. Hij vergelijkt de opbouw van een eigen cloud-dienst met het vanaf nul repliceren van het volledige IKEA-concept. Waarbij de kans groot is dat IKEA nadien nog steeds de beste versie van IKEA heeft.

Het Dilemma van Innovatie versus Soevereiniteit

De kwestie werpt licht op het bredere dilemma van het balanceren tussen het benutten van innovatieve technologieën en het behouden van controle over nationale digitale infrastructuur. AWS biedt een breed scala aan oplossingen voor uiteenlopende IT-problemen, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor organisaties die op zoek zijn naar betrouwbaarheid en schaalbaarheid. Echter, de keuze voor een dergelijke provider brengt vragen met zich mee over de wenselijkheid van afhankelijkheid en de potentie voor ‘vendor lock-in’. Veel van de oplossingen die AWS biedt, heb je eigenlijk ook niet altijd nodig, of zouden mits wat innovatie toegevoegd kunnen worden aan een cloud-oplossing die wel open is en geen vendor lock-in heeft.

Vergelijking met België

Interessant is de vergelijking met België, waar DNS Belgium, de beheerder van .be domeinnamen, in 2017 reeds aankondigde hun registratieplatform naar AWS te migreren zonder aanzienlijke ophef. Toont dit gewoon de culturele verschillen tussen de twee landen, of is er een veranderende tijdsgeest, waarbij digitale soevereiniteit en data-autonomie meer in de schijnwerpers staan?

februari 2024
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829