Controleer uw domeinnaam

SIDN verbiedt Whois Privacy

Vanaf 1 oktober staat de SIDN (.nl registry) niet langer toe dat een .nl domeinnaam geregistreerd wordt op naam van een derde partij. Een .nl naam kan vanaf dan enkel geregistreerd worden op naam van de daadwerkelijke eigenaar van de domeinnaam en niet langer op naam van de registrar, de reseller of een proxyservice.

De SIDN haalt hier verschillende redenen voor aan: “Als de domeinnaam op naam van een individueel persoon wordt geregistreerd, worden deze gegevens als sinds 2010 niet meer in de WhoIs getoond,” aldus de SIDN. “Daarom bestaat de noodzaak voor het gebruik van proxydiensten al lang niet meer voor .nl registraties“.

Verder haalt de SIDN ook aan dat, als een .nl naam toch geregistreerd wordt, op naam van een proxy service dit vaak om een domeinnaam met malafide intenties gaat en door dit te verbieden wil de SIDN verder optreden tegen het misbruiken van domeinnamen.
Daarnaast geeft de SIDN ook aan dat het belangrijk is dat de correcte eigenaarsgegevens bij hen wel degelijk gekend zijn daar enkel de daadwerkelijke eigenaar rechten kan laten gelden op de naam.

De SIDN erkent ook dat er goede redenen kunnen zijn om een domeinnaam tijdelijk niet op naam van de daadwerkelijke eigenaar te registreren. Stel dat je een nieuwe campagne wil starten en je wil niet dat dit uitlekt voor de campagne daadwerkelijk van start gaat. De SIDN biedt dan de mogelijkheid om je domeinnaam op naam van de registrar zonder nameservers aan deze naam te koppelen. De domeinnaam zal dan de status ‘inactief’ krijgen en niet bereikbaar zijn.

De SIDN geeft aan dat vanaf 1 oktober 2023 alle nieuwe .nl registraties actief zullen monitoren. Als een .nl naam vanaf die datum alsnog op naam van een derde partij wordt geregistreerd, krijg je 3 dagen de tijd om dit aan te passen naar de correcte eigenaar waarbij deze eigenaar ook zijn identiteit zal moeten aantonen.

augustus 2023
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031