De registry achter .org, .ong en .ngo maakt zich klaar om ook het .giving domein te releasen. Net als hun andere TLD’s richt de .giving extensie zich op de weldoenersgemeenschap. Zowel non-profit organisaties die geld inzamelen als profit organisaties die hun liefdadigheidswerk in de kijker willen zetten kunnen een .giving domeinnaam registreren.

Bij de release van een nieuwe extensie worden er verschillende fases doorlopen. De sunrise-fase is verplicht en dient uitgevoerd te worden volgens de richtlijnen van ICANN. PIR (de registry achter .giving) heeft echter op controversiële wijze de procedures van 2 verschillende sunrise-types met elkaar gemengd. Zij zullen een ‘end-date’ sunrise. Dit type sunrise werkt NIET met het first come, first served principe en moet daarom slechts 30 dagen van tevoren worden aangekondigd.
De .giving sunrise is aangekondigd als een ‘end-date’ sunrise (dus geen first come, first served) maar aan het einde van de sunrise worden de domeinnamen toegekend aan de partij die als eerste de registratie-aanvraag voor die domeinnaam heeft ingediend (dus wel first come, first served).

De tweede fase van de .giving release is de landrush. En ook hier lijkt het erop dat de registry een creatief compromis moest sluiten. De enige vereiste om een naam te mogen registreren tijdens de landrush (en dus niet te moeten wachten tot de Go-Live) is dat je overwogen hebt om gebruik te maken van de (gratis) diensten van justgiving.com. Je hoeft je echter niet bij hen aan te melden.
Het is onduidelijk hoe dit zal worden afgedwongen maar de registry maakt wel heel duidelijk dat, als je niet aan justgiving.com hebt gedacht voor je je .giving domeinnaam registreerde, ze je registratie mogen intrekken.

Auteur

Comments zijn gesloten