Enkele dagen geleden werd, door ruzie bij Freenode, nog maar eens duidelijk hoe belangrijk het beheer van een domeinnaam is. De eigenaar van de domeinnaam bracht Freenode immers serieus in de problemen.

Freenode, een online platform voor open source, kwam enkele dagen geleden in een storm terecht. De beheerders van deze community doen hun werk op vrijwillige basis en de servers voor Freenode werden gesponsord door derde partijen.

Enkele jaren geleden besliste Andrew Lee om Freenode Limited op te richten. Dit bedrijf had als bedoeling om samenkomsten van de beheerders van Freenode mogelijk te maken en te vergemakkelijken. Zo zouden ze onder meer conferences kunnen organiseren. Freenode Limited werd dus opgericht om vanuit organisatorisch standpunt de zaken te vereenvoudigen.  De beheerders van Freenode werden geen werknemers van Freenode Limited, de servers waarop Freenode draaide, kwamen evenmin in handen van Freenode Limited.

Na verloop van tijd begon Adrew Lee zich echter meer en meer te mengen met de dagelijkse gang van zaken. Dat was niet altijd naar de zin van de rest van de community, maar uiteindelijk heeft Andrew Lee de coup gewonnen door één strategische zet: hij was eigenaar van de domeinnamen, waardoor hij ook kon beslissen naar welke servers verkeer voor Freenode geleid werd.

De beheerders van Freenode haalden bakzeil en besloten dan maar om onder een andere naam verder te gaan. Ze richtten het platform opnieuw op onder de naam libera.chat. Zij roepen de community van Freenode nu op om dit nieuwe platform te gebruiken.

Heel deze hetze toont nog maar eens pijnlijk duidelijk aan dat het beheer van een domeinnaam belangrijker is dan men vaak denkt.

Auteur

Comments zijn gesloten