EURid (.eu-registry) heeft de website ‘www.leave.eu’ voorlopig offline gehaald. Leave.EU, een Britse lobbyorganisatie die actie voerde voor de Brexit is nu zelf slachtoffer van deze Brexit. Nu de Brexit een feit is heeft LEAVE.eu, als organisatie buiten de Europese Unie, immers niet langer het recht om gebruik te maken van een domeinnaam onder het .eu-domein. Om een dergelijke naam te registreren, heb je immers een adres binnen de Europese Unie nodig.

Leave.EU is gesticht door zakenman Arron Banks en wordt gesteund door Brexit-politicus Nigel Farage. De drukkingsgroep probeerde de voorwaarden voor een .eu-registratie (een adres binnen de Europese Unie) te omzeilen door het postadres waarop de naam geregistreerd werd te verhuizen naar Ierland. Dat gebeurde vlak voordat het Verenigd Koninkrijk de EU verliet.

EURid vertrouwde die wijziging niet en startte een onderzoek. Op het moment van schorsing was het de domeinnaam leave.eu geregistreerd op naam van de Ierse zakenman Sean Power. Volgens de Britse krant The Independent zou Power echter verklaard hebben dat hij geen banden had met de organisatie Leave.EU.

In de EU

Als Leave.EU hun domeinnaam wil behouden, dienen ze te bewijzen dat ze in de EU gevestigd zijn. Omdat EURid dergelijke documenten (nog) niet ontving, haalde het de website voorlopig offline. Bezoekers krijgen nu alleen de boodschap ‘We kunnen die website niet vinden’ te zien. De Facebook-pagina en de accounts op Twitter en LinkedIn zijn nog wel actief. EURid voert regelmatig controles uit op het gebruik van .eu. “We kijken alleen naar het recht om het domein te gebruiken en houden ons niet bezig met de inhoud van de website of e-mails,” aldus EURid.

Leave.eu is lang niet de enige Britse website die wordt getroffen door de Brexit. EURid stuurde zowat 81.000 Britse personen en organisaties een bericht dat ze, indien ze hun .eu-domeinnaam wensten te blijven gebruiken, ze een adres binnen de EU moesten hebben. Zowat 2.500 ervan hadden dit begin januari 2021 in orde gebracht en zijn weer online. De verhuis naar Ierland zadelt Leave.EU wel op met een principieel probleem: als fervent voorvechter van de Brexit stapt ze daardoor wel zelf terug in de EU.

Auteur

Comments zijn gesloten