Jaren geleden was de .be-registry (DNS Belgium) één van de allereerste registries die informatie in hun nameservers onmiddellijk kon updaten.  Als je een nieuwe domeinnaam registreerde, werd hij dus ogenblikkelijk gevonden worden. Verscheidene andere registries hebben, tot nu toe, vastgehouden aan een systeem waarbij updates in een wachtrij geplaatst worden en nieuwe informatie vervolgens elk uur of om de paar uur gepubliceerd wordt . DNS Belgium is nu echter ook de eerste registry die de onmiddellijke updates stopzet en doelbewust een vertraging introduceert.

Tijdens deze vertraging zal de registry een aantal automatische controles uitvoeren om er zeker van te zijn dat de zone geen fouten bevat. De registry ondervond op een harde manier dat dergelijke controle nodig kan zijn. Enkele maanden geleden functioneerden een aantal .be-namen plots niet meer omwille van een bug in BIND (de namserver-software die DNS Belgium gebruikt). Deze bug in ondertussen verholpen maar om ervoor te zorgen dat een soortgelijk probleem niet langer onverwachte resultaten kan veroorzaken, zal de registry eerst de geldigheid van de volledige .be-zone controleren voordat de nieuwe informatie online wordt gezet.

Met meer dan 1,6 miljoen domeinnamen in de .be-zone duurt deze verificatie ongeveer 30 minuten. De vertraging wordt geïntroduceerd vanaf 24 maart.

Dezelfde verificatie zal ook worden toegepast op .vlaanderen en .brussels. Deze extensies worden beheerd door dezelfde registry. Maar aangezien er bij zowel .brussels als .vlaanderen telkens minder dan 10.000 domeinnamen moeten worden geverifieerd, zal er slechts een paar minuten vertraging zijn.

 

Auteur

Comments zijn gesloten