Zoals u waarschijnlijk weet, heeft het Verenigd Koninkrijk op 31 januari 2020 de Europese Unie verlaten. Welke gevolgen heeft de Brexit voor registraties onder het .eu-domein? Zowel wij als de .eu-registry zelf konden hier lange tijd alleen maar naar raden.

EURid (.eu-registry) ontving de laatste info van de Europese Commissie pas afgelopen vrijdag (31 januari 2020), slechts enkele uren vóór de daadwerkelijke Brexit.

Momenteel is de status als volgt: het Verenigd Koninkrijk en de EU zijn een zogenaamde ‘overgangsperiode’ ingegaan. Tijdens deze overgangsperiode kunnen Britse burgers en inwoners nog steeds domeinnamen registreren onder het .eu-domein. Dit zal echter veranderen zodra een definitief akkoord is bereikt.
Vanaf dan zullen Britse burgers en inwoners waarschijnlijk niet langer domeinnamen onder .eu kunnen behouden. Dus ook bestaande eigenaren van een .eu-domeinnaam met een adres in Groot-Brittannië kunnen op dat moment hun domeinnaam verliezen. Maar als de communicatie even last minute blijft zoals het tot nu toe was, moeten we wachten tot eind 2020 voordat we de juiste informatie ontvangen. Tenzij de onderhandelingsdeadline wordt verlengd want dat is ook nog steeds een optie.

Ook de Italiaanse registry kwam met een last-minute verklaring over de Brexit. De local presence restricties van .it lijken erg op die van .eu. Ook de .it-registry geeft aan dat tijdens de overgangsperiode alles hetzelfde zal blijven als voorheen. Maar wat er daarna zal gebeuren, hangt af van de uiteindelijke overeenkomst tussen het VK en de EU.

De .hr-registry (Kroatië) heeft geen officiële verklaring afgelegd over de Brexit, maar hun regels verschillen enigszins. Als u niet uit Kroatië komt, moet u een geldig EU-btw-nummer hebben. Zolang Britse btw-nummers kunnen worden gevalideerd via het Europese btw-informatie-uitwisselingssysteem, blijven Britse bedrijven in aanmerking komen voor een .hr-domeinnaam.

We houden u op de hoogte van de gevolgen van Brexit voor domeinnaamregistraties zodra er meer informatie beschikbaar is.

Auteur

Comments zijn gesloten