Zo’n 10 jaar geleden maakten we al melding van Chinese firma’s die eigenaars van domeinnamen probeerden op te lichten. Ze stuurden massaal mails uit naar eigenaars van domeinnamen met de melding dat iemand probeerde dezelfde naam te registreren onder een andere extensie. Maar, mits de betaling van een mooi bedrag, kon dat nog tegengehouden worden.

We ontvingen de laatste dagen erg veel klachten omtrent gelijkaardige praktijken, maar nu uitgevoerd door een Nederlandse firma die momenteel handelt onder de namen “Domeinnaam Register” en “EUDT.be”. Maar ze blijken nog vrij regelmatig van naam te veranderen.

Momenteel lijken voornamelijk eigenaars van .be-namen het doelwit van deze e-mails te zijn. De mails doen het uitschijnen alsof iemand dezelfde naam onder .com of .eu wil registreren, maar dat jij voorrang krijgt (als je maar betaalt). Heel dat verhaal is natuurlijk verzonnen. De zogezegde aanvraag voor die andere naam is fictief, evenals de regel dat jij in zo’n geval voorrang zou moeten krijgen.

De e-mails zijn telkens ondertekend door iemand anders, het lijkt wel een grote onderneming. Maar het bedrijfje dat de mails verstuurt is eigenlijk een eenmanszaak van een informaticus uit het Nederlandse dorpje Roden. Het ziet er naar uit dat de namen in de e-mails even fictief zijn als de rest van de inhoud.

Tot voor kort werkte die nog onder de naam “Nederlands Domein Register”. Maar via Google vind je ondertussen voor die naam verschillende waarschuwingen omtrent de mails die hij de afgelopen jaren duidelijk al naar Nederlandse klanten verstuurde.

Ons advies omtrent zulke mailtjes blijft grotendeels hetzelfde als 10 jaar geleden: de e-mail gewoon negeren, niet op in gaan. En wat je ook nog wel kan doen, is dit melden aan op meldpunt.belgie.be. Dit valt onder “acquisitiefraude”.

Twijfel je? Neem dan contact op met een domeinnaam registrar die wel te betrouwen is (bijvoorbeeld waar je je eigen domeinnaam registreerde).

 

Hun e-mails zien er momenteel meestal als volgt uit:

Geachte heer/mevrouw,

Recent hebben wij telefonisch contact met u op proberen te nemen. Dit is tot op heden nog niet gelukt. We sturen u dus een email met daarin informatie over het volgende:

We hebben een aanvraag binnen gekregen om de website www.XXXXXXXXX.com te laten registreren. We zien in ons systeem dat u de eigenaar bent van www.XXXXXXXXX.be. Helaas kan dit voor u in de toekomst verstrekkende gevolgen hebben. We zijn daarom dus wettelijk verplicht om contact met u op te nemen om u het eerste registratierecht te bieden. Dit houdt in dat wij de aanvraag van de derde partij afwijzen en de website:

– www.XXXXXXXXX.com

Na een akkoord zullen doorlinken naar:

– www.XXXXXXXXX.be

Het komt er op neer dat u de eerste optie op de domeinnaam krijgt, dit om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen. De aanvraag is gedaan vanuit Brussel.

Doorgaans zijn wij verplicht om de domeinnaam voor 10 jaar vast te leggen en te beschermen. De jaarlijkse prijs voor de .COM extensie is €XX,XX per jaar. Dit betekent dus een eenmalig bedrag van €XXX,XX. Wanneer de doorlink voltooid is, zal al het verkeer wat naar de .COM extensie gaat, automatisch op uw .BE extensie terecht komen. De verwerking hiervan duurt maximaal 24 uur. Deze domeinnaam is dan wereldwijd beschikbaar. De derde partij wordt afgewezen en deze kan niks met uw domeinnaam doen.

Overige informatie:

– U ontvangt een eenmalige factuur van €XXX,XX exclusief BTW voor een looptijd van 10 jaar.

– Na een jaar kan het ten alle tijden geannuleerd worden. U krijgt dan het resterende aantal betaalde jaren teruggestort op uw rekening.

Indien u hiermee akkoord gaat, stuur dan binnen 24 uur na ontvangen van deze email een akkoord per mail naar met daarin uw naam, adresgegevens en BTW-nummer naar; XXXXXXXXXXXX@eudt.be.

Hierop volgend gaan wij de derde partij afwijzen en de doorlink in orde maken. U krijgt dezelfde dag nog alles per mail toegestuurd met alle informatie die u nodig heeft.

Met vriendelijke groeten,

XXXXX XXXXXX
EU Domains & Trademarks
www.eudt.be
XXXXXXXXXXXX@eudt.be

Auteur

Comments zijn gesloten