Norid zal op 6 juni de .priv.no extensie herlanceren. Via dit subdomein kunnen Noorse particulieren hun eigen Noorse domeinnaam registreren. Gezien de strenge regels die verbonden zijn aan een .no-registratie is dit onder deze extensie niet mogelijk.

De landrush zal 6 juni van start gaan en eindigen op 14 juni. Gedurende deze periode zal de registry alle landrush-aanvragen verzamelen. Op 15 juni zullen ze dan starten met de activatie van de aangevraagde namen. Domeinnamen waarvoor ze meer dan 1 aanvraag ontvingen, zullen worden toegekend via een loterij (de landrush past het first come, first served principe dus niet toe). Er komt ook geen sunrise voor deze extensie. Er zal dus ook geen voorrang gegeven worden aan bepaalde personen (bijvoorbeeld eigenaars van een geregistreerde merknaam)

Om een .priv.no naam te kunnen registreren dien je een inwoner van Noorwegen te zijn die is opgenomen in het ‘National Register’ en dien je minstens 18 jaar oud te zijn. Iedereen die aan deze voorwaarden voldoet kan maximum 5 .priv.no namen registreren.

Het subdomein priv.No werd tot 2007 beheerd door het privaat bedrijf ‘Ventelo’. Zij verkocthten domeinnamen onder .priv.no als alternatieve extensie aan Noorse particulieren die geen .no-naam konden registreren gezien de strenge voorwaarden die aan dergelijke registratie verbonden zijn. Ventelo gaf in 2007 echter aan aan Norid dat ze geen interesse meer hadden om .priv.no verder te beheren. Norid nam dit domein over in december 2007 met de bedoeling het op een later tijdstip te herlanceren.

Gezien de strenge regels die ook aan een .priv.no registratie verbonden zijn en aangezien het ‘maar’ een .priv.no-naam is en geen .no-naam, zou het best kunnen dat tijdens de landrush blijkt dat maar weinig mensen interesse hebben in deze nieuwe extensie. Zeker als je er rekening mee houdt dat via sommige registrars het .no-domein wel voor iedereen toegankelijk is via de local presence die ze aanbieden.

Auteur

Comments zijn gesloten