Normaal zou vandaag, 22 februari 2011, de landrush voor .co.no namen van start gaan. Op de vooravond van de landrush besliste Norid (.no registry) echter om coDNS, het bedrijf achter de .co.no extensie, aan een extra screening te onderwerpen. Norid besloot bijkomende vragen te stellen. Hierdoor ziet coDNS zich genoodzaakt de landrush voor deze extensie met 1 maand uit te stellen. De landrush voor deze extensie zal nu normaal op 25 maart 2011 van start gaan.

Hoewel .co.no geen officieel Noors domein is, heeft coDNS heeft de goedkeuring van Norid echter wel degelijk nodig alvorens ze kunnen verder gaan met de registraties van .co.no domeinen. Het is immers de eigenaar van de domeinnaam .co.no die besloten heeft subdomeinen onder deze naam te gaan registreren. Indien de eigenaar van deze naam zijn verplichtingen aan Norid niet nakomt zal deze naam dan ook verwijderd worden. Dit betekent uiteraard ook dat alle subdomeinen onder deze naam (en dus alle .co.no namen) ook automatisch verwijderd zullen worden. Bovendien staat de naam co.no ook op een lijst met ‘gereserveerde .no namen’. Dit houdt oa. in dat de naam nooit overgedragen kan worden aan een andere eigenaar. De huidige eigenaar van co.no is een Noorse firma die de domeinnaam ter beschikking stel van coDNS in Nederland. Als die Noorse firma ophoudt te bestaan, dan zal het onmogelijk zijn voor coDNS om de naam co.no (en dus alle domeinnamen onder .co.no) actief te houden.

Verder willen we er u ook op wijzen dat het nu reeds mogelijk is een Noorse domeinnaam onder de .no-extensie te registreren. coDNS haalt aan dat dit niet zonder problemen kan aangezien je dient te beschikken over een lokaal adres in Noorwegen. Dit probleem kan echter opgevangen worden. Sommige bedrijven bieden immers local presence aan onder .no, waardoor registraties rechtstreeks onder .no toch niet geheel onmogelijk is voor buitenlandse firma’s.

Auteur

Comments zijn gesloten