Nieuwe plaag valse mailtjes
Als je eigenaar bent van één of meerdere domeinnamen, is de kans groot dat je al zo’n mailtje gekregen hebt, of er nog één zal krijgen. bNamed kreeg hierover de voorbije weken tientallen vragen. De afzender van de valse mailtjes was steeds verschillend, maar het ging altijd om een Chinese firma die het volgende verhaal vertelde:

een andere firma uit China zou een aanvraag ingediend hebben om uw bedrijfsnaam te registreren als domeinnaam in China en meestal ook nog in enkele andere Aziatische landen. Die firma wordt wel met naam genoemd, maar bestaat eigenlijk niet. Soms had men zelfs een eenvoudige website van die nep-firma gemaakt, om alles nog wat geloofwaardiger te maken.

U krijgt via die mail zogezegd “recht van voorkoop” omdat het hier om uw merknaam of bedrijfsnaam gaat.

Wat nu gedaan?
Als je zo’n mail krijgt, reageer er dan NIET op. Door te reageren, weet de afzender dat je toch een zekere interesse hebt in die namen. Stuur je toch iets terug, dan wordt je naam onder .cn direct vanuit China geregistreerd, waardoor je enkel nog de mogelijkheid hebt om hem te kopen via de afzender van dat mailtje. Natuurlijk voor een aanzienlijke prijs. Als je niet reageert, blijven de namen, waarvoor zogezegd reeds een aanvraag gebeurde, wel beschikbaar voor registratie. Het hele verhaal was dan ook gewoon verzonnen.

Wat je wel mag doen met zo’n mailtje is het doorsturen naar info@bNamed.net. We zijn de zwendelaars graag te snel af en registreren voor u gratis voor één jaar die .cn-naam in ruil voor een kopie van het mailtje.

Welke namen preventief registreren?
Als er landextensies zijn die echt belangrijk zijn voor uw firma, dan kan je die natuurlijk best toch preventief registreren. Maar laat je steeds goed adviseren over welke namen echt interessant voor je zijn. De kruidenier om de hoek heeft meestal geen nood heeft aan een buitenlandse domeinnaam. Maar als je bijvoorbeeld goederen exporteert naar China, dan heb je voldoende aan een domeinnaam onder .cn en kan je niets beginnen met diezelfde naam onder .net.cn (bedoeld voor internetdiensten in China). Welke naam de beste keuze is, verschilt van regio tot regio.

Auteur

Comments zijn gesloten