De .ею extensie, de Cyrillische versie van het .eu-domein viert haar zijn vijfde verjaardag. De afgelopen vijf jaar werden er .ею 1.369 namen geregistreerd wat neerkomt op ongeveer 5% van de internationale domeinnamen in EURid’s (.eu registry) portfolio.

De .ею extensie blijkt het populairste in Bulgarije, 51% van de geregistreerde .ею namen werden gekoppeld aan een Bulgaarse website.

‘Om online meertaligheid te ondersteunen, werkt EURid actief aan het vergroten van het gebruik van IDN’s (Internationalised Domain Names), ‘ aldus Giovanni Seppia, registry manager van ondermeer de .ею extensie.
‘De universele acceptatie van deze domeinnamen impliceert dat ze probleemloos kunnen worden gebruikt in internetbrowsers, e-mail en internettoepassingen,’ dixit Seppia.

Naast de Cyrillische .ею extensie beheert EURid ook nog een andere IDN extensie, namelijk het Griekse .ευ. Onder deze .ευ extensie werden reeds 2.708 namen geregistreerd sinds de release van deze extensie in 2019.

Vanwege het groeiende belang van IDN’s, introduceerden EURid`s .eu Web Awards in 2021 een nieuwe categorie – ‘Best of .ею en .ευ’ – om de meest opmerkelijke websites te onderscheiden.

Auteur

Comments zijn gesloten